הפחד הוא השומר האישי שלך- גם בחלומות
האמת המפתיעה על הסיוטים שלנו
אוריון בורגר ושני ברקוביץ
יצא לכם לתהות פעם מהו התפקיד של הסיוטים בחיים שלנו, ומדוע המוח שלנו בוחר להעביר אותנו חוויות כל כך מפחידות ולא נעימות בלילה?
בין אם כן ובין אם לא, מדובר בשאלה מרתקת שהמדע מנסה כבר שנים למצוא את תשובתה, ולמרות שמדובר בנושא השייך לתחום מעורפל וקשה מאוד למחקר בתחום מדעי המוח ייתכן שכעת נמצאה התשובה לכך.
במחקר חדש שערכו צמד החוקרים השוויצרים ורג'יני סטרפניץ' ולמפרוס פרוגם-ורוס ב-30 באוקטובר 2019, מצאו החוקרים שקיים קשר בין תדירות החלומות המפחידים אותם אנחנו חווים בשנתינו ליכולת של המוח שלנו להתמודד טוב יותר עם מצבים מפחידים במציאות, למשל, כאשר אנחנו ניצבים בפני סיטואציות רגשיות מורכבות, כדוגמת לחץ ופחד.
ניסוי אחד שווה אלף מילים
במסגרת הניסוי שערכו, צמד החוקרים השוויצרי לקח 89 נבדקים בריאים נפשית וביקש מהם למלא במשך שבוע ''יומן חלומות'' - בו הם תיעדו את תוכן חלומותיהם ואת הרגשות אותם חשו במהלך החלומות בכל פעם שהם התעוררו. באמצעות יומן זה יכלו החוקרים לבחון לאילו נבדקים יש סיוטים בתדירות גבוהה, ולאילו נבדקים יש חלומות נעימים יותר. לאחר מכן, החוקרים בחנו במכשיר fMRI (מכשיר המשמש למדידת פעילות באיזורים שונים במוח) את התגובות של הנבדקים לגירויים לא נעימים, כמו תמונות המעוררות אימה ובהלה, לעומת גירויים ניטרליים כמו תמונות ניטרליות שלא אמורות לעורר רגש מסויים.
תגובות אלו סיפקו לחוקרים מידע לגבי הפעילות המוחית של הנבדקים בזמן החשיפה לגירוי מפחיד, ובאמצעותן יכל הצמד השוויצרי לבדוק האם קיים קשר בין פחד בחלומות לבין פחד במציאות
ומה יצא? פעילות מוחית נמוכה או גבוהה? -תוצאות הניסוי
להפתעתם של החוקרים, האיזור שהיה פעיל יותר אצל בעלי הסיוטים המרובים, המסומן בצבע אדום בתמונה, הוא איזור הנקרא קורטקס פרה פרונטלי, שהוא איזור המדכא את תחושת האימה בזמן סכנה או איום הנשקפים לנו ובעצם מונע מאיתנו לפחד בצורה מוגזמת מידי. האיזורים שסומנו בכחול, והיו פעילים יותר אצל בעלי הסיוטים המועטים הם איזורים רגשיים המגבירים את תחושת האימה.
מהסתכלות על התוצאות, החוקרים הבינו שדווקא בעלי הסיוטים המועטים הם אילו שחווים פחד מוגבר יותר במציאות, בעוד בעלי הסיוטים המרובים, שנאלצים לחוות חלומות מפחידים מאוד בשנתם, מפחדים פחות במציאות.
מכאן, הסיקו החוקרים שהסיוטים שלנו בלילה עוזרים לנו להתמודד טוב יותר עם פחד במציאות, ובעצם, ככל שנחלום חלומות מפחידים רבים יותר- נפחד פחות במציאות.
(התמונה נלקחה מתוך מאמר המחקר המקורי, הקישור מופיע בסוף הבלוג)
העתיד כבר כאן? מסתכלים לעבר האופק
כשבוחנים לעומק את תוצאות הניסוי של הצמד, נראה כי מדובר בממצאים חסרי תקדים ומהפכניים הפותחים דלת לים של פתרונות חדשים שיאפשרו טיפול יעיל יותר במצוקות נפשיות והתקפי חרדה.
התפיסה החדשה, שעל פיה סיוטים בלילה מסייעים לנו להתמודד עם פחד וסיטואציות ריגשיות אחרות בזמן ערות, מאפשרת לנו להתבונן באופטימיות לעבר העתיד, בו ייתכן ונצליח לפתח על בסיס המידע החדש שיטות טיפול חדשות הכוללות שימוש בסיוטים מרובים ככלי להכנת הגוף לטראומות או לאירועים מאיימים, תוך שהדבר מחליף את הטיפולים הנפשיים והתרופתיים המייגעים שנאלצים לעבור לוקים בהתקפי חרדה, פוסט טראומה, בעלי פוביות ועוד מגוון חולים מתוסכלים אחרים.
יחד עם זאת, המחקר של הצמד השוויצרי לא חף מטעויות, ומקריאה יותר מעמיקה שלו עולות מספר ספקות וטענות כנגד הניסוי והמסקנות המפוצצות שהסיקו החוקרים. כך למשל, אחת הטענות המרכזיות כלפי המחקר היא העובדה שהחוקרים הסתמכו יותר מידי על תוצאות השאלונים שניתנו לנבדקים. ההסתמכות הרבה שלהם על השאלונים, גם אם מדובר כנראה בכלי היעיל ביותר כיום לאיסוף מידע על תוכן חלומות מעולם לא נחשב כבדיקה והבחנה מהימנה לחלוטין, וזאת בעקבות האפשרות הסבירה יחסית שתשובות הנבדקים בשאלונים רחוקות מהאמת - דבר שנובע בדרך כלל משכחה של חלק מפרטי החלום המתגברת ככל שהזמן חולף. לפיכך, החוקרים היו צריכים לייחס לשיטה זאת פחות חשיבות ולקחת את תוצאותיה בעירבון יותר מוגבל.
למרות זאת, מדובר כמובן בהתחלה מזהירה ומבטיחה בחקר תחום זה, ואתם בהחלט יכולים להתחיל לחלום על עתיד זוהר יותר, והפעם, לא תתבאסו כל כך גם אם הכל התברר כסיוט.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31663236קישור למאמר